Kok blijft Prinsenvlag trots dragen

De Redactie

Leiden Ja, ook 'idioten en racisten' dragen de Prinsenvlag, maar Tomas Kok van Leefbaar Leiden gooit zijn oranje-wit-blauwe speldje niet weg. De 22-jarige rechtenstudent ging bewust met het Prinsenvlag-versiersel op de foto toen hij begin deze maand werd benoemd tot duoraadslid.

Leefbaar Leiden - een partij met één raadszetel - verzet zich op hoge toon tegen de komst van een moskee op de Haagweg. Maar de Prinsenvlag, symbool voor extreemrechts, heeft daar niets mee te maken. Dat zegt Tomas Kok zelf.

Tomas Kok

Waarom draag je een speldje met de Prinsenvlag?
Kok: "Het is een oude vlag van Nederland, die stamt uit de Tachtigjarige Oorlog. Daarin hebben we ons vrijgevochten."

Wat vind je ervan, dat organisaties als Voorpost met dezelfde vlag lopen te zwaaien?
"Dat is een stelletje idioten, antisemieten en racisten. Daar distantieer ik me van, net als Wilders dat doet. Ik heb de discussie vaker gehad. Ik snap dat het een controversieel symbool is. Dat de NSB hem heeft misbruikt, doet niets af aan de mooie historie achter de vlag zelf."

Je was zelf ook bij de demonstratie. Had jij je speldje ook op?
"Nee. Ik heb zelf trouwens geen nare dingen gezien tijdens de demonstratie. De sfeer was goed. Er waren vooral normale mensen: hardwerkende Nederlanders. Ik blijf het speldje dragen."

Prinsenvlag

De oranje-wit-blauwe Prinsenvlag stond woensdag centraal in een ruzie tussen Geert Wilders en Alexander Pechtold in de Tweede Kamer. De D66-voorman vond dat Wilders zich moest distantiëren van de Prinsenvlaggen bij de pro-PW-demonstratie van afgelopen weekeinde.

In 2011 hingen twee oranje-wit-blauwe vlaggen voor de werkkamer van een PW-Kamerlid. Na opschudding die erover ontstond haalde de partij ze weg.
De NSB wilde ooit dat de Prinsenvlag officieel de plek van het rood-wit-blauw zou innemen, maar daar is het nooit van gekomen.

Bron: Leidsch Dagblad

Poll

Stelling v/d week

Omdat jouw mening telt!

Sympathie voor IS(IS) hoort niet thuis in Leiden

Meer stellingen & uitslagen >

Niuewsbrief

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Daan Sloos

Het Singelpark

Daan Sloos

Tijdens het debat over het plan van B. en W. over de aanleg van het Singelpark heeft Leefbaar Leiden als enige partij tegengestemd. Is Leefbaar Leiden dan tegen de aanleg van het Singelpark? Absoluut niet! Dit Singelpark is een mooi voorbeeld van initiatief nemende burgers, wat ook geheel past in de door Leefbaar Leiden nagestreefde doelstelling “Leiden blijft Leiden”.  Het behoud van de voor het beeld en beleving van de historische stad Leiden aanwezige singels is ook ons zeer dierbaar. Waarom dan toch tegengestemd? Dit omdat door B.en W. voorgestelde plan mede werd gefinancierd door de zgn. “Nuon-gelden“. Deze 7...

Lees verder >

Meer columns >